Kompatibilitás könyvelőprogramokkal

Reptax egy excel alapú adókalkulátor és beszámoló készítő szoftver, mely arra készült, hogy megkönnyítse a könyvelők munkáját a zárási időszak alatt. Számos könyvelőprogramból képes főkönyvet beolvasni, hogy minimalizálja a hibalehetőségeket. Segítségével főkönyv beolvasása nélkül is van lehetőség adókalkuláció és beszámoló készítésére, de igazi előnye, hogy a könyvelőprogramból beolvasott főkönyvi adatok segítségével, számos automatizmuson keresztül rendkívül gyorsan lehet a zárást elvégezni.
Jelenleg az alábbi könyvelőprogramokból tud főkönyvet beolvasni:

A rendszer paraméterezhető, így szinte bármilyen könyvelőprogramból képes főkönyvet beolvasni.

Vezérlő
Varázsló

Automatikus mérleg és eredménykimutatás

A varázsló segítségével egyszerűen és rendkívül gyorsan készíthetsz beszámolót. A rendszer először megpróbálja automatikusan felismerni, hogy a főkönyvnek mely számláját, a beszámoló mely sorában kell szerepeltetnie. Az eltérő főkönyvi sajátosságok miatt, nyilván ez nem tud minden esetben 100%-os pontosságú lenni. A könyvelőnek a varázsló használata után át kell néznie, mely főkönyvi sort, hova kötött be a rendszer, és szükség esetén felül kell azt bírálni.

Reptax folyamatosan figyeli, zár-e a beszámoló, valamint a kiválasztott sablon alapján megfelel-e az elkészített beszámoló a számviteli törvény feltételeinek. Az automatika figyelmezteti a könyvelőt, amennyiben olyan főkönyvi adatsorokat észlel, melyek valamilyen könnyen értelmezhető számviteli szabálynak nem felelnek meg. Például, jelzi, amennyiben negatív értéket talál a pénzeszközök között. Ezek a figyelmeztetések természetesen csak ajánlások, a könyvelőnek megmarad a teljes szabadsága a rendszer használata közben. Amennyiben Reptax bizonytalan a kapott főkönyvi adatokkal kapcsolatban, úgy figyelmezteti a könyvelőt, mely főkönyvi sort nem tudta azonosítani és bekötni a beszámoló sablonba.

Adóbevallások készítése

Reptax automatikusan készíti el a 22HIPA, 2229 (TAO) és 22KIVA nyomtatványokat a kalkuláció végeztével. Mivel a TAO bevallásban eredmény adatokat is szerepeltetni kell, a nyomtatványok generálásának feltétele a beszámoló elkészítése. A bevallásokat az ÁNYK-ba beimportálva küldhetők be az adóhivatalnak. Iparűzési adó alapját 22 önkormányzat felé lehet megosztani akár komplex módszerrel.

Bevallások
Többnyelvűség

Többnyelvű beszámoló

A vezérlő lapon kiválasztható a beszámoló sablon nyelve. Alap esetben angol és magyar nyelv között lehet váltani, de a rendszer képes egyedi nyelvet is kezelni. Ez a funkció rendkívül hasznos tud lenni, ha a könyvelt cég ügyvezetője vagy tulajdonosai külföldiek és kérik a magyar nyelvű beszámoló lefordítását. Csak válaszd ki a megfelelő nyelvet a vezérlő lapon és már nyomtathatod is nekik a beszámolót a saját nyelvükön.

Devizakonverziós lehetőség

Amennyiben deviza alapra át kell számolnod a beszámolót, rendkívül tetszeni fog ez a funkció. Egy kattintással beállíthatod, hogy a főkönyv devizájához képest milyen árfolyamon és milyen devizában szeretnéd az adatokat bemutatni. Ez nem csak deviza váltás esetén hasznos, de ha a negyedéves riportokat idegen devizában is el kell készítened, nagyon sok időt tudsz ezzel spórolni.

Devizakonverzió
Deviza alap

Deviza alapú könyvelés

A reptaxba nem forint alapon könyvelt cég főkönyve is betölthető. Az adókalkuláció és beszámoló alapjaként is tudsz deviza alapú főkönyvet használni. Csak meg kell adnod milyen árfolyamon számolja át a rendszer a főkönyvi adatokat és már dolgozhatsz is tovább az adókalkulációval. A beszámoló pedig a könyvelés alapdevizájában készül el, amit persze könnyen és gyorsan át tudsz konvertálni.

Főkönyvi változások követése

Az adókalkuláció során találtál egy főkönyvi hibát? Esetleg a könyvvizsgáló javaslatára bele kell nyúlni a főkönyvbe miután már elkészítettél mindent? Emiatt már nem kell mérgelődni, reptax ugyanis nem ijed meg attól, ha újra beolvasod a főkönyvet. Amíg abban nincs strukturális változás, megőrzi korábbi munkádat, nem kell semmit újrakezdeni. Mind a beszámoló, mind az adókalkuláció kezeli a főkönyvi változásokat.

FŐkönyvi változások
Mutatók

Kiegészítő melléklet segédtáblái

Komplett kiegészítő melléklet készíthető a rendszerrel, melynek alapadatait évről évre átveszi a rendszer. A kieg. melléklet részeként Cash flow-kalkuláció is készíthető.

REPTAX import

Az első évben még valószínűleg bosszankodni fogsz azon, hogy a bázisévi adatokat kézzel kell megadnod. De ezt csak egyszer kell megtenni. Onnantól minden további esetben egy kattintással át tudod emelni a korábban elkészült beszámoló bázis vagy tárgyévi adatait az aktuális reptax bázisévébe. Ráadásul a bázisévi adatokon kívül számos egyéb információt is átemel a rendszer így tovább gyorsítva a munkád.

Reptax import
Adóalap módosítás

Adóalap/eredmény tervezés

A zárt rendszer előnyeként, a Reptax lehetőséget biztosít közvetlenül a könyvelőprogramból kinyert főkönyvből való kalkulációk indítására. Ezen kívül lehetőséged van akár kézi eredményadatok bevitelére is. Importált főkönyv esetén is könnyen és gyorsan tudsz eredmény korrekciókat beállítani, vagy a kapott főkönyvi adatokat pár kattintással arányosítani éves szintre. A módosított eredményadatokból pár kattintással kész eredménykimutatást tudsz készíteni, ha szükséges. Ugyan a társasági adó feltöltést eltörölték, de HIPA feltöltés esetén vagy éves adótervezéskor sok időt nyer neked ez a lehetőség.

Egyszerűsített Iparűzési adó

A reptax ismeri és kezeli a leggyakrabban használt egyszerűsített HIPA számolási módszereket. Segítségével egyszerű esetben gyakorlatilag 3 kattintással véglegesíthető az adókalkuláció és még a bevallást is elkészíti. Általános esetben is rendkívül meggyorsítja a munkát azáltal, hogy a kiszámolt adót azonnal hozzászámolja a főkönyvhöz így a beszámoló és az adókalkuláció egy munkafolyamatban, megszakítás nélkül készíthető el, akár KIVA alá tartozó cég esetén is.

Egyszerűsített adóalap
Adóalap megosztása

Iparűzési adóalap megosztása

Az adóalap megosztás rendkívül leegyszerűsödik a rendszer használatával. Támogatja a személyi jellegű és eszköz arányos megosztást, és akár komplex megosztás esetén is könnyen és gyorsan lehet vele dolgozni. Beolvasott főkönyv esetén a főkönyvi adatokat megjelenítve segít, hogy a cellákra hivatkozva elütés nélkül tudd arányosítani a költségeket. A megosztott adóalap arányában igénybe vehető adókedvezményeket is automatikusan osztja meg az önkormányzatok között.

Kapcsolt vállalkozások IPA alapja

Ugyan a jogszabályváltozás következtében kevés cégnek lesz rá szüksége, de akinek igen, az nagyon fogja szeretni ezt a lehetőséget. A korábban használt bonyolult számolási módszerek helyett, egyenesen a főkönyvből, zárt rendszerben lehet számolni akár 10 kapcsolt vállalkozás összevont adóalapját, a jogszabályoknak megfelelve, könnyen, gyorsan, pontosan.

Kapcsolt IPA alap
KIVA

KIVA kalkuláció és adóalap módosító tételek

Felejtsd el a KIVA bevallás elkészítéséhez szükséges bonyolult és nyakatekert számításokat. Reptax egy egyszerűen megérthető és kezelhető logika szerint segít neked, hogy a lehető leggyorsabban ki tudd számolni az éves KIVA fizetési kötelezettséget. A pénztár egyenlege miatti módosítást pedig három egyszerű adat megadásával automatikusan számolja a rendszer, hogy ne kelljen többet ezen agyalnod. A figyelembe vehető adócsökkentő tételeket pedig a jogszabályoknak megfelelően engedjük csak igénybe venni, így nem kell aggódni, hogy eltér a kiszámolt adó a bevallás elkészítésekor. A bevallást is elkészítjük automatikusan.

Innovációs járulék

Ehhez túl sok mindent nem kell hozzáfűzni. Ha általános szabályok szerint határoztad meg a HIPA fizetési kötelezettséget, akkor ha jelölöd, hogy a vállalkozás kötelezett az innovációs járulék használatára, a rendszer automatikusan kiszámolja a fizetendő adót és hozzászámolja a főkönyvhöz. Ellenkező esetben pedig függetlenül a HIPA kalkulációtól is meghatározhatod az innovációs járulék fizetési kötelezettségedet.

Innovációs járulék
Társasági adó

Társasági adó és segédtáblák

Számos segédtáblával támogat a rendszer a Társasági adóalap és a fizetendő TAO helyes kalkulációjához. Segédtáblán számolhatsz alultőkésítés miatti adóalap növelő tételt és ehhez segít neked napi átlagos állományt kalkulálni. Külön táblán a tagi kölcsön növekményt is kiszámolja helyetted a nyereség-minimum növeléséhez. A TAO alap növelő és csökkentő tételeknél pedig egyenesen a főkönyvi kartonok értékével számolhatsz vagy akár szabadon módosíthatod is azokat. A figyelembe vehető maximális elhatárolt veszteség kiszámítását is automatikusan végzi a rendszer. A reptax kiszámolja és megmutatja neked, hogy általános szabályok vagy nyereség-minimum szerint kell-e adóznod. A rendelkezésre álló adatok mentén a TAO bevallás is automatikusan generálható.